25 Kasım 2013 Pazartesi

Çin: Kontrollü sinema bölgesi


Belli aralıklarla bazı özel ülkelerin sinema endüstrisi profillerini Uzatma Dakikaları'nda paylaşacağız. Siftahı da Çin ile yapalım istedik.

Çin şu anda dünyada kontrollü ve kotalı film endüstrisine sahip ülkelerin başında geliyor.

Çin'de yılda yaklaşık 700 film üretiliyor. Ülke gerek üretim gerekse seyirci sayısı olarak dünyanın ikinci büyük pazarı konumunda.

Çin'in enteresan özelliği ise devletin ABD menşeyli stüdyo filmleri başta olmak üzere yabancı filmlere kota uygulaması ve dağıtımlarını sıkı denetime tabi tutması.

Amerikan Filmlerine uygulanan kota ile yılda 20 film ithal edilebiliyordu. Geçen yıl bu 34'e yükseltildi. Bu kotanın 6 tanesi bağımsız filmlere (non - studio) ayrılıyor. 2012 şubat ayında WTO anlaşmasına imza atmasına karşın sadece iki şirkete (China Film ve Huaxia) film ithal etme yetkisi tanınmış durumda.

Devletin resmi tekeli ve film programlarına doğrudan müdahale etmesi sonucu çoğu yabancı film yerli filmlerle eşit olmayan şartlarda rekabet etmek zorunda.

Yerli filmlerin pazar payı %62 ve elde ettiği box office 1.11 Milyar USD. Amerikan filmlerinin ise pazar payı %38 ve box office toplamı 675 milyon USD

Yabancı filmlerin vizyon tarihleri belirlenirken popüler yerli filmlerle karşı karşıya getirilmeden veya diğer stüdyo filmleriyle birlikte aynı hafta gösterime sokularak pazardaki etkisi azaltılmaya çalışılıyor.

"Fast and Furious 6" sırf yerli popüler film "Switch" ile çakışmasın diye vizyona girmek için tam 6 hafta bekletildi.

Yabancı filmlere resmi izinler vizyona girmelerine çok yakın bir tarihte verildiğinden birçok Amerikan filminin fragmanı sinemalarda 'Muhtemelen Yakında Sinemalarda' (Hopefully Coming Soon) olarak gösteriliyor.

Çin'de gelişkim bir DVD pazarı yok. Onun yerine Youku, Tudou, Tencent, Baidu gibi yabancı filmler de sunan online platformlar mevcut.
Yerli Top 10
Journey To The West
So Young
American Dreams In China
Finding Mr.Right
Tiny Times
Switch
The Grandmaster
Badges Of Fury
The Chef The Actor The Scoundrel
Say Yes

İthal Top 10
Iron Man 3
Man Of Steel
The Croods
Skyfall
Star Trek Into Darkness
G.I Joe: Retaliation
The Hobbit
A Good Day To Die Hard
Oz The Great And Powerful
Oblivion

Bağımsız Top 10
Cloud Atlas
Resident Evil: Retribution
Upside Down
The Impossible
Colombiana
Stolen
Dredd
The Thieves
Bullett To The Head
Sammy's Adventures 2











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder