23 Ekim 2012 Salı

Abu Dabi Film Festivali izlenimleri

Abu Dabi Film Festivali bu yıl 11 - 20 Ekim 2012 tarihleri arasında yapıldı. 

Programda Türkiye'den Araf ve Tepenin Ardı filmlerinin yer aldığı festivalin tüm gösterimleri festival konuklarının ağırlandığı görkemli Emirates Palace yakınlarındaki Marina Mall'da yapılıyor.Festival körfez bölgesindeki diğer festivallerle (Dubai ve Doha başta olmak üzere) rekabet halinde.

Rekabette avantaj sağlamak isteyen Abu Dabi yönetimi 1 Eylül 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yabancı yapımlar için bölgede yapılacak harcamaların belli oranda iade edildiği bir teşvik sistemi duyurdu (http://www.film.gov.ae) Buna göre sinema, tv ve post prodüksiyon harcamalarını burada yapan projeler harcamalarını %30'a varan oranda geri alabilecekler. Bu teşvikle bölgeye yabancı yapımların çekilmesi ve bölgenin tanıtımına katkı sağlanması amaçlanıyor. Ben konuyu biraz soruşturdum. Her ne kadar enteresan mekanlar mevcut olsa ve post prodüksiyon için gerekli altyapı bulunsa da burası şu anda Türk prodüksiyonlar için pahalı ve lüks bir alternatif. Mevcut haliyle sanırım ancak Hollywood yapımları için bir opsiyon olabilir.

Festivalin program sorumlusu da bir Türk, Özge Calafato. Özge festivale Türkiye'den daha çok film ve profesyoneli getirmek için çaba gösterdiğini ancak bu konuda her zaman başarılı olamadığını söyledi. Zaten gördüğüm kadarıyla ülke kotaları (programdaki 82 uzun metrajlı filmin 20 tanesi Arap filmi) vs sebebiyle bunun çok da kolay bir iş olmadığını anladım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder