4 Temmuz 2018 Çarşamba

Sinema Endüstrisindeki Son Furya: Blokzincir





Blokzincir (Blockchain) 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kripto para birimi Bitcoin'in teknik altyapısı olarak tasarlanarak hayatımıza girdi. Blokzincir piyasada dolanımda bulunan bitcoin cinsinden paraların ve bu paralarla yapılan tüm alışveriş işlemlerinin kayıtlarının tutulduğu digital şiferli kayıt sistemi anlamına geliyor.

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak sinema endüstrisi de bu teknolojik nimetlerden faydalanmanın yollarını arıyor. Blokzincir teknolojisinin sinema endüstrisine sunduğu imkanlar ilk kez 2017 yılında Berlinale'de anlatılmıştı. 2018 yılı itibariyle de bunun sektörde kullanılmaya başlandığını görüyoruz. Ve hatta "Blokzincir'in sinema endüstrisinin uzun süredir aradığı finansal çıkışı sağlayacağını" iddia edenler de var.

"Bunun sinema endüstrisi ile ne ilgisi var?" diyeceksiniz (ki ben de ilk duyduğumda böyle demiştim)

Blokzincir'in sunduğu ademi merkeziyetçi, güvenli ve şeffaf sistemin sinemaya sunduğu olanaklar genel başlıklarıyla şöyle sıralanabilir:

IP Koruması: Dijital ortamın sağladığı IP koruması görsel - işitsel içeriğin mülkiyetinin de korunması anlamına geliyor.

Finansman: Bazı yapım şirketleri kripto paralar üzerinden projelerine finansman sağlamaya başladılar. Bunun crowdfunding tarzı diğer sistemlerden farkı bu kripto paraların alım ve satımının, yani el değiştirmesinin mümkün olması.

Telif Hakkı Yönetimi: Blokzincir sisteminde tüm işlemler kayıt altında olduğundan hak sahiplerinin eserlerinin her türlü gösterimi ile ilgili bilgiye şeffaf olarak ulaşabilmesi ve telif haklarını takip edebilmesi mümkün oluyor.

Geri ödemeler: Blokzincir sağladığı şeffaf ortam dolayısıyla filmin tüm yatırımcılarının yatırımlarının geri dönüşlerini takip edebildikleri bir sistem.   

Dağıtım: Şu anda BVOD adıyla yeni bir dağıtım sistemi gelişmeye başladı bile. (BVOD daha detaylı olarak başka bir yazının konusu olsun)

Blokzincir bazılarının iddia ettiği gibi endüstriyi baştan aşağı değiştirir mi? Bunu görmek için biraz daha beklemek gerekiyor. Ama halihazırda sektörde yarattığı pozitif enerji dikkate değer...





  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder