3 Aralık 2012 Pazartesi

Proje geliştirme dosyanız

Herhangi bir ortamda "benim bir sinema projem var" diyorsanız bu projenizi bir dosya olarak sunabilecek durumda olmanız gerekir.  Bir film projesinin geliştirme dosyasının olmazsa olmaz bileşenleri;
  1. Sinopsis
    Dosyasının en önemli unsurudur. Sinopsis muğlak ve meraklandırıcı ifadeler barındırmamalı, okuyan kişi filmin konusunu, hikayenin nasıl gelişip sonlanacağını açık bir şekilde anlayabilmelidir.

  2. Yazar – Yönetmen – Yapımcı görüşü
    Senaryonun hangi unsurlara değineceği, dramatik unsurları, bakış açısı; yönetmenin nasıl bir bakış açısıyla yaklaştığı ve filmin hangi görsel unsurları içereceği; yapımcının hangi motivasyonlara sahip olduğu, projenin hedef kitlesi, pazarlama stratejileri gibi detayları içerir.

  3. Proje Geliştirme Takvimi
    Tretman yazımı ne zaman bitecek? Senaryo ilk draft ne zaman yazıma başlayacak? Senaryonun yazımı aşamasında mekan gezileri, araştırmalar ne zaman ve nerelere yapılacak?

  4. Geliştirme bütçesi
    Proje geliştirme bütçesi takvimde yer alan işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için gerekli parasal miktarı ve bunun detaylarını içeren bir bütçedir.
  5. Finans Planı
    Geliştirme bütçesinin nasıl finanse edilmesi planlanıyor? Finans planı bunun bilgisinin yer aldığı tablodur. Başvurulacak fonlar, sponsorlar, yardım ve destekler, yapımcının yatırımı, varsa ödüller vs bu planda belirtilmelidir.

  6. CV ve Filmografi’ler
    Burada yazar, yönetmen, yapımcı ve yapım şirketinin özgeçmişleri ile daha önce yaptığı işlere ait detaylar yer alır.
  7. Görseller
    Yazılı unsurları destekleyici fotoğraflar, konuyla ilgili görseller, varsa videolar, yönetmenin  önceki filmlerinin DVD’leri proje geliştirme dosyasının önemli bir bileşenidir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder