14 Ocak 2013 Pazartesi

Nijer tarihinin ilk film haftasını yaptık



Nijer’in başkenti Niamey’de Türk Filmleri Haftası düzenlendi.

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteği, Niamey Büyükelçiliği ve Nijer Milli Sinema Merkezi işbirliğiyle TESİYAP'ın organize ettiği etkinlik 30 Ekim - 04 Kasım 2012 tarihleri arasında Niamey Kongre Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Türk Filmleri Haftası, 'Nijer tarihindeki ilk film haftası' olmasıyla dikkat çekti. 15 yıldan bu yana film çekilmeyen ülkede Türk Filmleri Haftası’na Nijer Kültür Bakanlığı ve Milli Sinema Merkezi yetkilileri tarafından da özel ilgi gösterildi.

Kongre Sarayı’na gelme imkânı bulamayan öğrenciler de düşünülerek öncelikle Bedir Koleji, Mariama Koleji ve Mevlana Koleji olmak üzere Niamey’deki birçok okulda da Türk Filmleri gösterimi yapıldı; sinemaya meraklı öğrencilerle kısa film çalışmaları ve çekimleri gerçekleştirildi. Çalışmaların Türkiye ile senkronize devam edileceği hususunda anlaşıldı.

Niamey Abdou Moumouni Üniversitesi’nde film gösterimi sonrasında Nijerli sinemacılarla birlikte bir panel gerçekleştirildi. Panel’de konuşan TESİYAP Başkanı Erdal Tuşunel Nijer Sineması’nın gelişimi yönünde gereken her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

 
Gösterilen Filmler:
120
Babam ve Oğlum
Devrim Arabaları
Gölgeler ve Suretler
Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak
Mevlana Celaleddin-i Rumi: Aşkın Dansı
 
Afrika Afrika duy sesimizi, işte bu Türk sinemasının ayak sesleri!..


Uzatma Dakikaları dikkatinize sunar.



Kaynak: Sadibey.com




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder