30 Ocak 2013 Çarşamba

Fransa'dan konuklar İstanbul'daydı


Geçtiğimiz hafta Cannes Film Market direktörü Julie Bergeron ve festivalin Atelier Bölümü'nün yöneticisi Georges Goldenstein Atelier, Producers Network ve yeni Cinema Du Monde fonlarıyla ilgili bilgi verme amaçlı olarak Köprüde Buluşmalar ve SEYAP işbirliğiyle organize edilen bir etkinlik çerçevesinde Fransız Kültür Merkezinde sunum yaptılar.

Cannes Film Festivali'nin film marketi olan Marche Du Film bu anlamda endüstrinin göz bebeği durumunda. 2012 rakamlarıyla 99 ülkeden 11.500 katılımcı, 2000 film alımcısı, 400 stand, 1450 film gösteriminin yapıldığı dev bir pazaryeri.

Producer's Network ise yine Cannes Film Festivali çerçevesinde dünyanın her yerinden 550 yapımcıyı 7 gün boyunca bir araya getiren bir etkinlik. Katılım için son üç yıl içinde en az 1 film yapmış olmak,  akreditasyon parasını ödemek ve tabii sabah 9'da başlayan toplantılara katılabilmek için erken kalkmak gerekiyor! Uzatma Dakikaları olarak 2010 yılında bizzat katıldığımız bu etkinliği sadece projesi olanlara değil, film endüstrisindeki en son gelişmeleri takip etmek isteyenlere de tavsiye ediyoruz.  

Atelier Bölümü proje sahipleriyle dünyanın dört bir yanında ortak yapımcı adaylarını buluşturan bir organizasyon. Atelier'e başvuru yapılamıyor. Georges'un sizi ve projenizi beğenip davet etmesi gerekiyor. Kendisine rastlama imkanınız olan etkinlikler ise Cinelink, San Sebastian, Toulouse, Pusan, Angier gibi festivaller ve marketler.

Aslında Fransızların ziyaretinin önemli gündem maddesi yeni Cinema Du Monde fonunun tanıtımıydı. CNC mevcut destek sistemini yeniden düzenleyerek tüm yabancı film desteklerini Cinema Du Monde çatısı altında topladı Cinema Du Monde'un Uzatma Dakikaları'nın dikkatini çeken iki yeni özelliği var:

1) İlk yönetmen projelerinin de yararlanabildiği bir fon olması. Eski CNC fonundan sadece belli başlı kalburüstü yönetmenler yararlanabiliyordu.

2) Kültürel puanlama kriterinin kaldırılmış olması. Projelerde Fransız unsuru  puanlamasının aranmayacak olması yapımcılar için bir esneklik yaratacak.
Son olarak etkinlikle ilgili birkaç söz: Bu tip etkinliklerin düzenli olarak yapılması  kuşkusuz ki çok faydalı olacak. Katılımın yoğun olması da memnuniyet vericiydi. Öte yandan katılımcıların bir ön araştırma - okuma yapmadan gelmeleri sebebiyle soru-cevap bölümünde tempo "çok düştü"  maalesef.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder