Ağustos ayı sonu itibarıyla Kültür Bakanlığı Destek Kurulu tarafından yapım destegi verilen projeler açıklandı. Böylece 2009 yılının toplam destek tutarları da resmiyet kazanmış oldu. Mevcut duruma göre 2009 yılında Bakanlık tarafından toplam 29 uzun metrajlı filme verilen yapım desteği tutarı 7.075.000 TL (3.241.000 Euro) olarak gerçekleşti. Böylece ortalama bir filme verilen destek miktarı 244.000 TL (112.000 Euro) olarak hesaplanabilir.
Geçtiğimiz 2008 yılında ise toplam 30 filme 7.215.000 TL verilmişti.
Hemen belirtelim, bu rakamlar sadece yapım desteği toplamları, yani yapım sonrası desteği, senaryo yazım desteği ve belgesel desteği gibi diğer kalemler bu toplama dahil edilmedi.
Destek miktarındaki bu azalma global ekonomk krizin sinema sektörüne etkisi olarak değerlendirilebilir.
Uzatma Dakikaları der ki her rakam başka rakamlarla karşılaştırıldığında anlam kazanır. Bu fikirden hareketle gelin 2009 yılında diğer birkaç ülkenin gerçekleşen destek tutarlarına bir göz atalım:
İsveç: 15.000.000 Euro (14 film, 14 belgesel desteklendi)
Avusturya: 18.600.000 Euro (19 film desteklendi)
İrlanda: 23.000.000 Euro (film, belgesel ve kısa film toplam destek tutarı)
Gürcistan: 2.500.000 Euro
Dikkat edilirse buraya Almanya, Fransa, İspanya gibi devlerin rakamlarını yazmadım bile. Ancak Türk filmlerinin gerek gişe başarısı, gerekse uluslararası performansı düşünülürse daha fazla desteği ve teşviği hakettiği çok açık.
Özellikle film başına ortalama 112.000 Euro ortalama destek bir filmin toplam bütçesinin ancak %20'lik bir tutarına denk geliyor. Sektörde kaynak sıkıntısını düşünürsek bu resmin kısa bir süre içinde ciddi bir sıkışma ve kısırlaşma etkisi yaratacağını kestirmek güç değil.
24 Eylül 2009 Perşembe
27 Ağustos 2009 Perşembe
Cinelink 2009
17-20 Ağustos tarihleri arasında Cinelink kapsamında yapılan davete icabet edip Saraybosna'ya yollandım. Saraybosna Film Festivali özellikle son yıllarda bölgenin parlayan sinema etkinliği olma yolunda. Yarışmalı ve yarışma dışı bölümlerinin yer aldığı festival dışında, film endüstrisinden profesyonellerin de katıldığı Cinelink önemli bir etkinlik olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye'den festivalin Cinelink bölümünde dört proje ile yer almasına rağmen sektörümüzle ilgili basılı malzemenin olmaması bizim açımızdan ciddi bir eksiklik olarak göze çarptı. Önümüzdeki yıllarda bu eksikliği mutlaka gidermemiz gerekiyor. Cinelink'deki projelerden Hüseyin Karabey'in yönetmenliğini üstlenecegi "Sesime Gel / Come To My Voice" isimli projesi CNC geliştirme ödülünün sahibi oldu.
Seyretme fırsatı bulduğum üç filmin hiçbiri vasatı aşamazken Jim Stark'in Master Class etkinliği ise izleyenlere neşeli dakikalar yaşattı.
16 Temmuz 2009 Perşembe
Uzatma dakikaları Paris Project'deydi
Bu sene Paris Project Türkiye için özel bir bölüm ayırdı. Türk sinemasının son dönem filmleri, retrospektifler, fantastik türk sineması gibi başlıklar altında gösterildi. Ayrıca iki ülke arasındaki ortak yapım ilişkilerinin güçlendirilmesi konulu bir seminer de düzenlendi. Etkinliğin ortak yapım görüşmelerinin yapıldığı platformu olarak faaliyet gösteren Paris Meetings bölümünde ise resmi bölümde iki , yan bölümde ise üç proje yer aldı. Nuri Bilge Ceylan, Orhan Pamuk ve Ara Güler'e özel ödülleri takdim edildi. Etkinlik Cannes'dan sonra fransız sinema endüstrisinin en kapsamlı platformu olarak kabul ediliyor.
Uzatma Dakikaları'nın görüşü; şu anda Fransa'daki sinema destekleme politikası ile Türkiye-Fransa arasındaki ortak yapım ilişkilerinin mevcut durumun ötesine geçmesi biraz zor. Son yıllarda Fransa ile gerçekleştirdiğimiz tüm ortak yapımlar CNC'nin deneyimli auteur Türk yönetmenlere verdiği "yabancı dilde filmler için destek" çerçevesinde gerçekleşti.
Uzatma Dakikaları'nın görüşü; şu anda Fransa'daki sinema destekleme politikası ile Türkiye-Fransa arasındaki ortak yapım ilişkilerinin mevcut durumun ötesine geçmesi biraz zor. Son yıllarda Fransa ile gerçekleştirdiğimiz tüm ortak yapımlar CNC'nin deneyimli auteur Türk yönetmenlere verdiği "yabancı dilde filmler için destek" çerçevesinde gerçekleşti.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)